Volkstuinvereniging 'De Zegge' is een gezellige groep tuinders, die meer met elkaar wil delen dan een stuk grond. Op dit blog vind je nieuwtjes van de vereniging, recepten van keukenprinsen en -prinsessen en tips over de nieuwste oude groenten. Volg dit blog en mis zo niets!

20 sep 2009

Uit de krant:

Ruim 200 hectare aan volkstuinen is opgeheven in tien jaar tijd

In 2006 had Nederland 3.906 hectare aan volkstuinen. Dat is ruim 200 hectare minder dan tien jaar eerder. Ook de aantallen volkstuincomplexen en bezoeken daaraan liepen in die periode terug. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Tussen 1996 en 2006 heeft bijna 600 hectare aan volkstuinen een andere bestemming gekregen. Daarvan moest ruim de helft plaatsmaken voor nieuwe woongebieden en bouwterreinen. Tegelijkertijd is er bijna 400 hectare aan nieuwe volkstuinen bij gekomen, waarvan het merendeel op voormalig agrarisch terrein. De oppervlakte aan volkstuingebied nam dus af met ruim 200 hectare, ofwel 5%.

Grootste afnames in Noord- en Zuid-Holland
Tussen 1996 en 2006 is er in bijna alle provincies meer oppervlakte aan volkstuinen verdwenen dan dat er nieuw is aangelegd. Alleen in Zeeland was dat niet het geval.

In Noord- en Zuid-Holland heeft de grootste oppervlakte aan volkstuinen een andere bestemming gekregen. Dat komt doordat bij de grote steden Amsterdam, Den Haag en Rotterdam de afgelopen decennia veel nieuwbouw heeft plaatsgevonden. Daarbij moesten volkstuinen, die meestal aan de rand van de stad liggen, plaatsmaken voor woonwijken.

Aan de nieuwe randen van de uitgebreide steden zijn vervolgens weer nieuwe volkstuinen aangelegd. Daardoor zijn er in Noord- en Zuid-Holland ook meer volkstuinen bij gekomen dan in andere provincies.

Minder dagtochten naar volkstuinen
Net als het aantal volkstuinen is ook het aantal bezoeken daaraan sterk afgenomen. Het aantal dagtochten naar een volkstuin is in tien jaar tijd meer dan gehalveerd, van 4,1 miljoen in 1996 naar 1,9 miljoen in 2006.

Zie voor de bijbehorende grafieken de site van het CBS.

bron: CBS, 16/09/09


Copyright ©2009 AgriHolland B.V.

Geen opmerkingen: